Aussie Oktober in Het Scheepvaartmuseum Amsterdam – 29/30 October 2016

20162410_header_dirkhartog_aussie-weekend

Aussie Oktober weekend in Het Scheepvaartmuseum: Speedrondleiding ‘Australië op de kaart’ (scroll down for English)

Op 31 oktober begint een officieel staatsbezoek van Koning Willem Alexander aan Australië.

Vierhonderd jaar geleden, op 25 oktober 1616, zag de Nederlandse VOC-schipper Dirk Hartogs van het schip de ‘Eendracht’ onverwacht een onbekend land aan de horizon opdoemen. Hij ging aan land, plaatste er een paal met daaraan een tinnenschotel met inscriptie en voer verder naar zijn einddoel Java. Deze schotel zou het eerste Europese voorwerp zijn dat op het grondgebied van Nova Hollandia (later ook wel Australië genoemd) is achtergebleven.

In het weekend van 29 en 30 oktober toont Het Scheepvaartmuseum hoe Australië langzaam aan zijn vorm heeft gekregen op de wereldkaart van 1482 tot 1753. De kaarten- en atlassencollectie van Het Scheepvaartmuseum behoort tot de internationale wereldtop van de cartografie tot 1800 en naast een bezoek aan de tentoonstelling De Atlassen neemt de museumgids u mee naar de bibliotheek, die speciaal voor u geopend wordt, om Dirk Hartogs Eiland en Eendrachtsland op een facsimile te bewonderen.

De speedrondleidingen (in het Nederlands en Engels) vinden plaats tussen 12.00 en 16.00 uur en zijn gratis met een geldig museumentreebewijs

www.hetscheepvaartmuseum.nl


Aussie October weekend in Het Scheepvaartmuseum: ‘Australia on the map’ turbo tour

Monday 31 October marks the beginning of an official state visit to Australia by King Willem-Alexander of the Netherlands.

Four hundred years ago, on 25 October 1616, Dirk Hartog, a master on the ship ‘Eendracht’ (‘Unity’) of the Dutch East India Company, unexpectedly sighted an uncharted land on the horizon. Once ashore, he left behind an inscribed pewter dish affixed to a post, and then set sail to his final destination of Java. This dish would be the first European object left on the territory of ‘Nova Hollandia,’ which would later also come to be known as ‘Australia’.

On the weekend of 29 and 30 October, Het Scheepvaartmuseum will be exhibiting how Australia gradually took on its shape on the world map between 1482 to 1753. Het Scheepvaartmuseum’s maps and atlases belong to the world’s top collections of cartographic artefacts up to 1800. In addition to a visit to the exhibition The Atlases, the museum guide will take you to the library – specially opened for visitors – where you will be able to admire a facsimile of Dirk Hartog Island and mainland Australia, named ‘Eendrachtsland’ after his ship, the ‘Eendracht’ (‘Unity’).

Available in Dutch and English, the turbo tours will take place between 12 noon and 4:00 PM and are free for holders of a valid museum entrance ticket.

https://www.hetscheepvaartmuseum.nl

AMSTERDAM - De nieuwe tentoonstelling 'De Atlassen' wordt geopend tijdens het afscheid van de directeur Willem Bijleveld.
AMSTERDAM – De nieuwe tentoonstelling ‘De Atlassen’ wordt geopend tijdens het afscheid van de directeur Willem Bijleveld.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.