Expats in Australië: belangrijke vragen rondom uw zorgverzekering beantwoord

ZIC logo

Thank you to Peter Fransen from ZIC | Zorgverzekering Informatie Centrum for this guest post in het Nederlands.  You can also find an english language guest post from Peter: Healthcare Insurance for Australians visiting The Netherlands

Expats in Australië: belangrijke vragen rondom uw zorgverzekering beantwoord.

Wanneer u naar Australië vertrekt om te werken, of om van uw pensioen te genieten, heeft dit gevolgen voor uw Nederlandse zorgverzekering. Om er zeker van te zijn dat u voor geen verrassingen komt te staan tijdens uw verblijf, hebben we de meest voorkomende vragen van Nederlandse expats die naar Australië vertrekken voor u op een rij gezet.

Worden zorgkosten die ik maak in Australië in Nederland vergoed?

Indien u korter dan een jaar in Australië verblijft, heeft u (afhankelijke van uw persoonlijke situatie) recht op vergoeding van kosten voor medische zorg door Nederland. Australië is een van de Niet-EU landen dat een verdrag heeft afgesloten met Nederland betreft de vergoeding van ziektekosten. Wanneer u echter langer dan een jaar in het buitenland verblijft, kan dit gevolgen hebben voor uw zorgverzekeringen en dus ook uw recht op vergoeding.

Vervalt mijn verzekeringsplicht wanneer ik in het buitenland ga wonen?

 Over het algemeen is de Nederlandse zorgverzekering niet meer van toepassing wanneer u in het buitenland gaat wonen. Hierbij is het wel uw verantwoordelijkheid dat u op korte termijn een verzekering in uw nieuwe woonplaats afsluit.

Wanneer u in Australië gaat wonen, betekent dit echter niet altijd dat de zorgverzekering in Nederland automatisch vervalt.  Het inkomen dat u gaat verdienen kan hierin een grote rol spelen. Ook wanneer u inkomen blijft genieten in Nederland, kan het voorkomen dat de ziektekostenverzekering in Nederland gewoon van toepassing blijft.

Ik emigreer met een uitkering of pensioen. Wat zijn de gevolgen hiervan voor mijn zorgverzekering?

Als u gepensioneerd of uitkeringsgerechtigd bent en verhuist naar het buitenland, bent u niet meer verzekerd voor de Zorgverzekeringswet (ZVW) en de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten). Sinds Nederland echter een verdrag met Australië heeft afgesloten, komt het voor dat u recht hebt op medische kosten door Nederland.

Moet ik een internationale- of Expatverzekering afsluiten?

Mocht in uw geval uw zorgverzekering komen te vervallen bij vertrek, dan kunt in plaats van een verzekering bij de lokale verzekeraar afsluiten ook kiezen voor een internationale- of expatverzekering kiezen. Expatverzekeringen gaan ervan uit dat u na enige tijd weer zult terugkeren naar Nederland. Deze verzekeringen zijn dan ook af te sluiten voor bepaalde periodes. Hierbij is het tevens mogelijk om meerdere verzekeringen in een pakket af te sluiten, zoals een reisverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en inboedelverzekering voor uw verblijf in Australië. Let bij het afsluiten van een internationale- of expatverzekering wel goed op de voorwaarden.

Voor studenten die in Australië willen studeren of stage lopen zijn dikwijls andere zaken van toepassing op de zorgverzekering. Meer informatie over studeren of stage lopen in het buitenland kunt u vinden op de website van het Zorgverzekering Informatie Centrum.

Peter Fransen (1982) is schrijver, freelance journalist, full-time vader en in het dagelijks leven werkzaam in de zorgbranche. Peter schrijft regelmatig voor het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C).

Disclaimer: This article is a guest post and is provided with the intent to provide general information.  Please make sure you do sufficient research on your personal situation, Dutch Australian holds no understanding of or responsibility for your personal circumstances.

2 thoughts on “Expats in Australië: belangrijke vragen rondom uw zorgverzekering beantwoord

  1. Vraag over het volgende uit deze tekst “Wanneer u in Australië gaat wonen, betekent dit echter niet altijd dat de zorgverzekering in Nederland automatisch vervalt. Het inkomen dat u gaat verdienen kan hierin een grote rol spelen.” In welke gevallen vervalt de Nederlandse zorgverzekering niet?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.